Co można kisić? Popularne i nietypowe propozycje

Co można kisić? Popularne i nietypowe propozycje

W ofercie naszego sklepu znajduje się kilka propozycji dla koneserów kiszonek. Są doskonałą i zdrową przekąską lub napojem, zawierającymi wiele cennych witamin i minerałów, a także naturalnym probiotykiem, który poprawia odporność. O tym, co można kisić oraz jak wygląda proces kiszenia, piszemy w najnowszym wpisie blogowym.

O procesie kiszenia

Warto na początku wyjaśnić, czym różni się kiszenie od kwaszenia. Otóż niczym – są to synonimy i można ich używać wymiennie, bo dotyczą dokładnie tego samego procesu. Kiszenie lub też kwaszenie to tradycja, która liczy sobie setki lat i stanowi doskonały sposób na konserwację i przedłużenie trwałości żywności. W trakcie kiszenia bakterie zmieniają cukry zawarte w warzywach i owocach w kwas mlekowy, a taki kwas skutecznie konserwuje. Dodatkowo po fermentacji mlekowej w kiszonkach jest znacznie mniej cukrów, dzięki czemu są lekkostrawne i mniej kaloryczne niż ich świeże odpowiedniki.

Niekiedy producenci zdrowej żywności decydują się na dodanie do kiszonek octu, przede wszystkim po to, by zapobiec rozwojowi niekorzystnych bakterii, aczkolwiek mocny smak i zapach tego dodatku nie każdemu przypadnie do gustu. Za prawdziwie kwaszone lub kiszone uznaje się składniki, w których nie użyto octu. Na opakowaniach produktów, w których jest ocet, producenci mają obowiązek umieścić wyraźne oznaczenie, że jest to jeden ze składników.

Co można kisić? Wiele gatunków warzyw

Najpopularniejsze w Polsce warzywa, które się kisi, to kapusta i ogórki. Inne propozycje, które również mają wielu fanów, to buraki. Co jeszcze można kisić? Dostępne przez okrągły rok warzywa, takie jak marchew, cebula, czosnek i pomidory, a także gatunki sezonowe: kalafiora, paprykę we wszystkich kolorach, cukinię, kabaczki oraz propozycję o bardzo oryginalnym smaku, czyli białą lub zwyczajną rzodkiew. Podczas kiszenia nie trzeba się ograniczać – w jednym słoiku można połączyć ze sobą kilka gatunków, np. pokrojone w plastry cukinię i bakłażana. Warto również eksperymentować z przyprawianiem kiszonek – poza świeżym koprem i kminkiem można sięgnąć po przyprawy korzenne (np. imbir), słodkie (np. cukier trzcinowy), pikantne (np. chilli), aromatyczne i ziołowe (np. bazylię). Wszystkie warzywa powinny być całkowicie zanurzone w słonej i kwaśnej wodzie, dzięki temu długo zachowają świeżość.

Co można kisić? Propozycje owoców

Może nie każdy wie, że kisić można również owoce. Popularnym przysmakiem, pochodzącym z Maroka, są kiszone cytryny. Z kolei kiszone jabłka to receptura znana w Polsce już od czasów Słowian, od niedawna – na fali popularności kiszonek – triumfalnie powróciła. Kisić można dostępne przez cały rok wspomniane już powyżej cytryny i jabłka, a także śliwki, gruszki i winogrona.

Zdrowe kiszonki w naszej ofercie

Obecnie w ofercie naszego sklepu znajdują się następujące produkty:

Jeśli chodzi o kiszoną kapustę, to oferujemy ją w dwóch wielkościach: kilogramowym lub dwukilogramowym opakowaniu. Nasza kapusta nie zawiera konserwantów, dlatego po otwarciu zaleca się przechowywać ją w lodówce. Ponadto w naszym asortymencie znajdują się również ogórki kiszone, a także zdrowe soki: z kiszonej kapusty oraz kiszonych buraków. Do wyboru jest ekologiczne, szklane opakowanie lub plastikowe PET, które – gdy trafi do odpowiedniego pojemnika – zostanie przetworzone i ponownie wykorzystane.

Download WordPress Themes Free
Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
udemy paid course free download
download redmi firmware
Download Nulled WordPress Themes
free online course