W ofercie naszego sklepu znajduje się kilka propozycji dla koneserów kiszonek. Są doskonałą i zdrową przekąską lub napojem, zawierającymi wiele cennych witamin i minerałów, a także naturalnym probiotykiem, który poprawia odporność. O tym, co można kisić oraz jak wygląda proces kiszenia, piszemy w najnowszym wpisie blogowym.
Warto na początku wyjaśnić, czym różni się kiszenie od kwaszenia. Otóż niczym – są to synonimy i można ich używać wymiennie, bo dotyczą dokładnie tego samego procesu. Kiszenie lub też kwaszenie to tradycja, która liczy sobie setki lat i stanowi doskonały sposób na konserwację i przedłużenie trwałości żywności. W trakcie kiszenia bakterie zmieniają cukry zawarte w warzywach i owocach w kwas mlekowy, a taki kwas skutecznie konserwuje. Dodatkowo po fermentacji mlekowej w kiszonkach jest znacznie mniej cukrów, dzięki czemu są lekkostrawne i mniej kaloryczne niż ich świeże odpowiedniki.
Niekiedy producenci zdrowej żywności decydują się na dodanie do kiszonek octu, przede wszystkim po to, by zapobiec rozwojowi niekorzystnych bakterii, aczkolwiek mocny smak i zapach tego dodatku nie każdemu przypadnie do gustu. Za prawdziwie kwaszone lub kiszone uznaje się składniki, w których nie użyto octu. Na opakowaniach produktów, w których jest ocet, producenci mają obowiązek umieścić wyraźne oznaczenie, że jest to jeden ze składników.
Najpopularniejsze w Polsce warzywa, które się kisi, to kapusta i ogórki. Inne propozycje, które również mają wielu fanów, to buraki. Co jeszcze można kisić? Dostępne przez okrągły rok warzywa, takie jak marchew, cebula, czosnek i pomidory, a także gatunki sezonowe: kalafiora, paprykę we wszystkich kolorach, cukinię, kabaczki oraz propozycję o bardzo oryginalnym smaku, czyli białą lub zwyczajną rzodkiew. Podczas kiszenia nie trzeba się ograniczać – w jednym słoiku można połączyć ze sobą kilka gatunków, np. pokrojone w plastry cukinię i bakłażana. Warto również eksperymentować z przyprawianiem kiszonek – poza świeżym koprem i kminkiem można sięgnąć po przyprawy korzenne (np. imbir), słodkie (np. cukier trzcinowy), pikantne (np. chilli), aromatyczne i ziołowe (np. bazylię). Wszystkie warzywa powinny być całkowicie zanurzone w słonej i kwaśnej wodzie, dzięki temu długo zachowają świeżość.
Może nie każdy wie, że kisić można również owoce. Popularnym przysmakiem, pochodzącym z Maroka, są kiszone cytryny. Z kolei kiszone jabłka to receptura znana w Polsce już od czasów Słowian, od niedawna – na fali popularności kiszonek – triumfalnie powróciła. Kisić można dostępne przez cały rok wspomniane już powyżej cytryny i jabłka, a także śliwki, gruszki i winogrona.
Obecnie w ofercie naszego sklepu znajdują się następujące produkty:
Jeśli chodzi o kiszoną kapustę, to oferujemy ją w dwóch wielkościach: kilogramowym lub dwukilogramowym opakowaniu. Nasza kapusta nie zawiera konserwantów, dlatego po otwarciu zaleca się przechowywać ją w lodówce. Ponadto w naszym asortymencie znajdują się również ogórki kiszone, a także zdrowe soki: z kiszonej kapusty oraz kiszonych buraków. Do wyboru jest ekologiczne, szklane opakowanie lub plastikowe PET, które – gdy trafi do odpowiedniego pojemnika – zostanie przetworzone i ponownie wykorzystane.