Wprowadzenie do swojego codziennego jadłospisu kiszonych warzyw i owoców lub soków z kiszonych warzyw i owoców zalecają lekarze, eksperci żywieniowi, dietetycy i trenerzy personalni. Kiszonki są uznawane za naturalny probiotyk – zawierają bakterie kwasu mlekowego, powstające w wyniku procesu fermentacji. Kwas mlekowy ma szereg zalet i wpływa pozytywnie na cały organizm – oczyszcza go, poprawia naszą odporność i procesy trawienne, reguluje florę bakteryjną w jelitach, obniża poziom cholesterolu, syntezuje wiele witamin.
Podczas procesu kiszenia zmniejsza się zawartość cukru w warzywach i owocach, dlatego są one niskokaloryczne i lekkostrawne. Kiszonki zawierają dużo błonnika, już niewielką ich ilością można się nasycić, dodatkowo błonnik pobudza pracę jelit, zapobiega zaparciom. Co można kisić? Bardzo wiele warzyw i owoców – wszystkie, która mają w składzie dużo cukru i wody. Jeśli chodzi o warzywa, to poza kapustą i ogórkami są to również buraki, biała rzodkiew, marchew, czosnek, papryka. Owoce? Jabłka (te kiszone owoce były przysmakiem Słowian), cytryny i gruszki.
Sok z buraków – zarówno świeżych, jak i kiszonych – jest polecany osobom cierpiącym na anemię. Za sprawą swoich właściwości antyseptycznych i przeciwzapalnych mogą go również spożywać osoby, które borykają się z przeziębieniem, stanem zapalnych lub infekcją wirusową. Sok z kiszonych buraków wzmacnia odporność i poprawia ogólną kondycję, dlatego jest polecany praktycznie każdemu (poza przypadkami, które opisujemy w części na temat przeciwwskazań). Picie go jest polecane również osobom, które chcą schudnąć – przyspiesza przemianę materii i oczyszcza ciało z toksyn. Wysoka zawartość błonnika w soku z kiszonego buraka czyni z niego idealny i sycący napój o bardzo niskiej zawartości kalorycznej. Taki sok jest również polecany kobietom w ciąży, bo zawiera dużo kwasu foliowego.
Buraki zawierają stosunkowo dużo cukru, dlatego np. w ugotowanej formie nie są wskazane u diabetyków. Co z sokiem z buraka? Chorzy na cukrzycę mogą po niego sięgnąć, bo jego indeks glikemiczny jest niski (30). Przeciwwskazania do picia soku z kiszonych buraków są wszelkie choroby nerek, bo sok zawiera szczawiany, które mogą zaostrzyć objawy dolegliwości, takich jak: dna moczanowa, kamica nerkowa, kłębuszkowe zapalenie nerek, odmiedniczkowe zapalenie nerek, zespół nerczycowy. Inna grupa, u której nie jest wskazane picie soku z buraka, to osoby cierpiące na reumatyzm lub reumatoidalne zapalenie stawów.
Sok z buraka – ile można go pić dziennie i czy istnieje jakiś limit? Jeżeli nie występuje żadna z wymienionych w części o przeciwwskazaniach choroba, to właściwie nie ma limitu dziennego. Eksperci zalecają kurację, która trwa od 2 do 3 tygodni. W tym czasie można pić minimum jedną szklankę takiego soku dziennie. W naszej ofercie sok z kiszonych burakach występuje w 2 wariantach: plastikowej butelki o pojemności 470 ml lub szklanej butelki o pojemności 500 ml. Po otwarciu sok należy przechowywać w lodówce, jego całkowita przydatność do spożycia – nieotwarte opakowanie – to 3 miesiące.