Lecznicze właściwości soku z kiszonych buraków

Lecznicze właściwości soku z kiszonych buraków

Zalety kiszonek

Wprowadzenie do swojego codziennego jadłospisu kiszonych warzyw i owoców lub soków z kiszonych warzyw i owoców zalecają lekarze, eksperci żywieniowi, dietetycy i trenerzy personalni. Kiszonki są uznawane za naturalny probiotyk – zawierają bakterie kwasu mlekowego, powstające w wyniku procesu fermentacji. Kwas mlekowy ma szereg zalet i wpływa pozytywnie na cały organizm – oczyszcza go, poprawia naszą odporność i procesy trawienne, reguluje florę bakteryjną w jelitach, obniża poziom cholesterolu, syntezuje wiele witamin.

Podczas procesu kiszenia zmniejsza się zawartość cukru w warzywach i owocach, dlatego są one niskokaloryczne i lekkostrawne. Kiszonki zawierają dużo błonnika, już niewielką ich ilością można się nasycić, dodatkowo błonnik pobudza pracę jelit, zapobiega zaparciom. Co można kisić? Bardzo wiele warzyw i owoców – wszystkie, która mają w składzie dużo cukru i wody. Jeśli chodzi o warzywa, to poza kapustą i ogórkami są to również buraki, biała rzodkiew, marchew, czosnek, papryka. Owoce? Jabłka (te kiszone owoce były przysmakiem Słowian), cytryny i gruszki.

Właściwości soku z kiszonych buraków

Sok z buraków – zarówno świeżych, jak i kiszonych – jest polecany osobom cierpiącym na anemię. Za sprawą swoich właściwości antyseptycznych i przeciwzapalnych mogą go również spożywać osoby, które borykają się z przeziębieniem, stanem zapalnych lub infekcją wirusową. Sok z kiszonych buraków wzmacnia odporność i poprawia ogólną kondycję, dlatego jest polecany praktycznie każdemu (poza przypadkami, które opisujemy w części na temat przeciwwskazań). Picie go jest polecane również osobom, które chcą schudnąć – przyspiesza przemianę materii i oczyszcza ciało z toksyn. Wysoka zawartość błonnika w soku z kiszonego buraka czyni z niego idealny i sycący napój o bardzo niskiej zawartości kalorycznej. Taki sok jest również polecany kobietom w ciąży, bo zawiera dużo kwasu foliowego.

Sok z kiszonych buraków – czy są jakieś przeciwwskazania?

Buraki zawierają stosunkowo dużo cukru, dlatego np. w ugotowanej formie nie są wskazane u diabetyków. Co z sokiem z buraka? Chorzy na cukrzycę mogą po niego sięgnąć, bo jego indeks glikemiczny jest niski (30). Przeciwwskazania do picia soku z kiszonych buraków są wszelkie choroby nerek, bo sok zawiera szczawiany, które mogą zaostrzyć objawy dolegliwości, takich jak: dna moczanowa, kamica nerkowa, kłębuszkowe zapalenie nerek, odmiedniczkowe zapalenie nerek, zespół nerczycowy. Inna grupa, u której nie jest wskazane picie soku z buraka, to osoby cierpiące na reumatyzm lub reumatoidalne zapalenie stawów.

Sok z buraka – ile można go pić dziennie?

Sok z buraka – ile można go pić dziennie i czy istnieje jakiś limit? Jeżeli nie występuje żadna z wymienionych w części o przeciwwskazaniach choroba, to właściwie nie ma limitu dziennego. Eksperci zalecają kurację, która trwa od 2 do 3 tygodni. W tym czasie można pić minimum jedną szklankę takiego soku dziennie. W naszej ofercie sok z kiszonych burakach występuje w 2 wariantach: plastikowej butelki o pojemności 470 ml lub szklanej butelki o pojemności 500 ml. Po otwarciu sok należy przechowywać w lodówce, jego całkowita przydatność do spożycia – nieotwarte opakowanie – to 3 miesiące.

Premium WordPress Themes Download
Premium WordPress Themes Download
Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
free download udemy course
download huawei firmware
Download WordPress Themes Free
udemy course download free

Zobacz powiązane produkty