Sok z kiszonej kapusty - właściwości, przeciwwskazania i dawkowanie

Sok z kiszonej kapusty - właściwości, przeciwwskazania i dawkowanie

Sok z kiszonej kapusty ma właściwości prozdrowotne, odkwasza organizm, poprawia odporność i jest prawdziwą bombą witaminową. Ile pić dziennie soku z kiszonej kapusty? Czy ten napój jest skutecznym środkiem na odchudzanie? Na te i inne pytania odpowiadamy w najnowszym wpisie blogowym.

Sok z kiszonej kapusty – właściwości

Proces kiszenia konserwuje żywność, a także nadaje warzywom i owocom charakterystyczny smak. W wielkim skrócie podczas kiszenia cukry proste zmieniają się w kwas mlekowy, który działa bakteriobójczo i grzybobójczo. Kiszone warzywa i owoce są niskokaloryczne, zdrowe i dobrze przyswajane przez organizm – niekiedy nawet lepiej niż surowe.

Przechodząc do kapusty kiszonej i soku – mają one szereg prozdrowotnych właściwości, dzięki którym mają tak wielu fanów:

Warto w tym miejscu dodać, że często kiszonki ze sklepów są zaprawione octem, co przyspiesza proces kiszenia, ale finalnie pogarsza ich smak. W ofercie naszego sklepu soki warzywne oraz kiszone warzywa nie są niczym zakwaszane, dzięki temu ich smak jest w 100% naturalny, a zalecany termin przydatności do spożycia to około 3 miesiące. Produkty, które są przygotowywane w inny sposób – np. przy użyciu octu lub z dodatkiem konserwantów – mają znacznie dłuższe terminy przydatności, co w tym wypadku nie jest cechą pozytywną.

Sok z kiszonej kapusty – ile pić dziennie?

Zdania i opinie są podzielone. W latach 50. pracownik naukowy z Uniwersytetu Stanford – dr Garnett Cheney – zalecał picie 100-200 ml soku z kiszonej kapusty przed każdym posiłkiem. Obecnie najczęściej pojawiają się dwie koncepcje: pierwsza, że wystarczy jedna szklanka soku z kiszonej kapusty dziennie, druga głosi, że już pół szklanki dziennie będzie odpowiednie. Jeszcze inne wersje zakładają 1-2 szklanki dziennie lub 1-2 łyżki dziennie.

Na poprawę odporności – szczególnie w sezonie na przeziębienia i grypę – zalecane jest picie 1 szklanki soku z kiszonej kapusty przed śniadaniem i 100-200 ml soku po kolacji. Według innej koncepcji wystarczy jedna szklanka dziennie, by poprawić swoją odporność i uzupełnić niedobory wielu witamin i minerałów. Kto ma rację? Jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań, to warto przyjąć odpowiedź: jedna szklanka dziennie. Również na pytanie o to, kiedy pić sok z kiszonej kapusty i w jakich okolicznościach, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Można to robić przed, w trakcie lub po posiłku.

By pokonać rutynę lub raz na jakiś czas urozmaicić sobie smak soku z kiszonej kapusty, można do niego dodać:

Istnieje również kilka przeciwwskazań, kiedy picie soku z kiszonej kapusty nie jest wskazane. Taki sok zawiera dużo soli, nie jest zatem polecany w jadłospisie osób cierpiących na nadciśnienie. Również w przypadku niektórych chorób układu pokarmowego i schorzeń układu krążenia należy z niego zrezygnować.

Sok z kiszonej kapusty na odchudzanie

Ponieważ sok z kiszonej kapusty, jak i sama kapusta kiszona, są niskokaloryczne i bardzo zdrowe, dlatego często przewija się opinia, że są one dobre na odchudzanie. Czy jest to prawdziwe stwierdzenie? Nie jest to remedium na zbędne kilogramy i samo jedzenie kiszonek czy picie soku np. z kiszonej kapusty to zdecydowanie za mało. Wprowadzenie ich do codziennego jadłospisu może być jednym z elementów, które będzie wsparciem dla innych działań: aktywności fizycznej i zbilansowanej diety.

Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes
udemy free download
download coolpad firmware
Download Nulled WordPress Themes
online free course

Zobacz powiązane produkty