Wiosna obfituje w świeże owoce i warzywa, z których można przyrządzić dania obiadowe lub dodatki do potraw. W asortymencie naszego sklepu pojawiło się wiele gatunków warzyw i owoców, a także oferowane już wcześniej kiszonki własnej produkcji. Będą one doskonałą bazą do zrealizowania przepisów na szybką sałatkę lub surówkę.
Jeśli chodzi o definicję, to za surówkę pierwotnie uważało się potrawę z surowych warzyw, najczęściej stanowiącą dodatek do obiadu. Popularne surówki to colesław (z surowej kapusty głowiastej) lub z marchewki. Do surówek używa się niekiedy również kiszonek (najczęściej kapusty). Sałatka to pojęcie o szerszym znaczeniu, rozumiana jako potrawa z przeróżnych – niekoniecznie surowych – składników, takich jak mięso, ryby, gotowane warzywa, sery, owoce i inne.
Obecnie określeń “surówka” i “sałatka” – używa się wymiennie, a ich pierwotne znaczenia i sztywny podział zatarły się. Na potrzeby naszego wpisu blogowego będziemy bazować na tym, po jakich słowach częściej użytkownicy wyszukują na nie przepisów – może się zatem zdarzyć, co widać w pierwszym przepisie poniżej, że połączenie surowego selera i jabłka to sałatka, a nie surówka.
Składniki
Wykonanie
Do sałatki z selera i jabłka można również dodać odrobinę majonezu (samego lub wymieszanego 1:1 z jogurtem, by była lżejsza), wielbiciele słodkich smaków dosypują rodzynki i cukier.
Składniki
Wykonanie
Sałatkę ziemniaczaną podaje się na zimno, a gdy nie jest konsumowana, należy schować ją do lodówki. Ta sałatka ma setki wariantów – do powyższego, podstawowego przepisu można również dodać boczek, suszone pomidory, ogórki konserwowe lub kiszone, brokuły lub awokado i jajko.
Składniki
Wykonanie