Żurek Wielkanocny

Żurek Wielkanocny

Żurek to nasza tradycyjna zupa – od zawsze goszcząca na polskich stołach w okresie Wielkanocnym. W różnych regionu kraju różnie przygotowywana – na bazie wywaru mięsnego lub bez jego udziału – zawsze jednak podstawą do przygotowania zupy jest zakwas sporządzany z różnych rodzajów mąki oraz wody, powstający w drodze fermentacji heteromlekowej.

Żurek wielkanocny zwykle podawany jest z jakiem na twardo i chrupiącym pieczywem, ale podaje się go także z ziemniakami, czy z twarogiem. Osoby preferujące delikatniejszy smak żurku zwykle zabielają go śmietaną lub jogurtem naturalnym.

W ostatnich latach powraca tradycja podawania żurku w specjalnie do tego pieczonym chlebie, co niewątpliwie czyni, że zupa prezentuje się bardziej efektownie i apetycznie. Równie modne staje się także podawanie żurku w słoiczku – zazwyczaj ze szklanym, hermetycznym zamknięciem.

Przepis opracowany na około 5 porcji zupy.

Składniki:

– 1,5 L wody,

– 500 ml zakwasu na żurek

– 30 dag boczku wędzonego,

– 30 dag wiejskiej kiełbasy,

– 2 średnie cebule,

– 2 ząbki czosnku,

– Przyprawy: sól, pieprz mielony, 4-6 ziarenek pieprzu 1 -2 szt. liścia laurowego, 1 ziele angielskie, majeranek,

– Dodatkowo: jajko ugotowane na twardo, natka pietruszki, chleb

Naczynia i akcesoria kuchenne:

Sposób przyrządzenia:

1. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, a kiełbasę w półksiężyce.

2. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojone wcześniej składniki i zamieszać. Smażyć aż do momentu, gdy cebula się zrumieni, a boczek będzie chrupiący.

3. Przed końcem smażenia dodać wyciśnięty przy użyciu praski czosnek.

4. Następnie wlać do garnka 1,5 L wody, wrzucić podsmażone składniki, a także liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Gotować 20 minut od czasu do czasu mieszając.

5. Do gotującego się wywaru wlej dokładnie wymieszany zakwas.

6. Zawartość garnka doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować 2-5 minut, od czasu do czasu mieszając.

7. Zupę należy doprawić do smaku: solą, mielonym pieprzem oraz majerankiem.

8. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, natką pietruszki i pieczywem.

SMACZNEGO!

Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
free download udemy paid course
download karbonn firmware
Download Nulled WordPress Themes
free download udemy course

Zobacz powiązane produkty