Barszcz czerwony to naturalny zakwas będący bazą do przygotowywania różnorodnych zup i sosów. Do produkcji naszych wyrobów używamy najlepszej jakości buraków ćwikłowych, aromatycznego czosnku oraz nieznacznego dodatku soli, pochodzącej z krajowych złóż solnych. Gotowy produkt oferowany jest w butelkach szklanych lub butelkach typu PET.
Barszcz czerwony uzyskiwany jest w wyniku spontanicznej fermentacji heteromlekowej. W trakcie kiszenia cukry zawarte w warzywach ulegają przekształceniu w kwas mlekowy, który wykazuje wyjątkowe działania prozdrowotne dla organizmu człowieka. Proces naturalnej fermentacji wydobywa z buraka także wiele witamin i mikroelementów, sprawiając iż staje się cennym źródłem między innymi: witamin E i P, beta-karotenu, wapnia, magnezu, potasu oraz żelaza.
Do naszych wyrobów nie dodajemy octu, ani innych substancji zakwaszających. Nie są też poddawane procesom pasteryzacji, ani żadnym innym zabiegom „termizującym”, dzięki czemu produkt jest ciągle żywy i bogaty w substancje cenne dla organizmu.