Ogórki kiszone

Ogórki kiszone to produkty przeznaczone zarówno do bezpośredniego spożycia, jak też do przygotowania dań złożonych w postaci zup, sosów, surówek czy sałatek. Proces kiszenia odbywa się przy użyciu solanki sporządzonej na bazie soli kamiennej pochodzącej z rodzimych pokładów kopalnianych oraz naturalnych przyprawy takich jak koper czy świeży czosnek. Ekstrakcja substancji ze świeżych przypraw do ogórków w trakcie procesu fermentacji zapewnia niepowtarzalny bukiet smakowo-zapachowy. Ogórki kiszone przechowywane są w beczkach, w chłodnym miejscu o stałej i stosunkowo niskiej temperaturze, co zapewnia długą oraz spokojną fermentację – konieczną dla zapewnienia niepowtarzalnych walorów smakowych. Gotowe produkty przygotowane do sprzedaży pakowane są w certyfikowane opakowania z tworzyw sztucznych.

Nasze wyroby charakteryzują nie tylko doskonałe walory sensoryczne, ale także właściwości prozdrowotne. Ogórki kiszone są produktem niskokalorycznym o niewielkiej zawartości cukrów. Są także naturalnym źródłem błonnika pokarmowego oraz bakterii kwasu mlekowego. Produkt ten jest także doskonałym, naturalnym probiotykiem wskazanym do spożycia przez osoby po antybiotykoterapii – jako składnik stymulujący wzrost korzystnej mikroflory w przewodzie pokarmowym. Według licznych badań naukowych, regularne spożycie produktów kiszonych może zmniejszać ryzyko wystąpienia różnych rodzajów chorób, w tym także chorób nowotworowych.

BlogPrzeczytaj powiązane artykuły

Zobacz wszystkie wpisy na blogu